GROEPEN

Onze vereniging kent twee verschillende groepen: de opleidingsgroep en wedstrijdgroepen.

Opleidingsgroep

Leden die nog geen ervaring hebben met twirlen, komen in de opleidingsgroep. Hier leer je gedurende het seizoen de basistechnieken van het twirlen. Hierbij gaat het er niet alleen om dat je leert om met een baton (stok) om te gaan, maar leer je ook basistechnieken van dansen en marsen, omdat juist de combinatie hiervan belangrijk is in het twirlen. Ook wordt er gewerkt met poms.

Leden in de opleidingsgroep mogen, indien ze voldoende getraind hebben, mee met activiteiten van onze vereniging (denk hierbij aan buiten marsen). Daarnaast bieden we onze leden van de opleidingsgroep de verenigingsroutine aan. Dit is een show met dans, poms en baton waarin de leden bij optredens hun technieken aan het publiek kunnen laten zien die ze beheersen.

Wedstrijdgroepen

Wanneer je de basistechnieken voldoende beheerst, ga je door naar de wedstrijdgroepen. Binnen onze vereniging zijn verschillende wedstrijdgroepen actief, afhankelijk van niveau en leeftijd:

C-groep

Dit is de jongste wedstrijdgroep van onze vereniging. Zij komen uit in de leeftijdscategorie juvenile.

Deze groep heeft op dit moment een routine op K3 Airlines.

B-groep

De leden van de B-groep hebben inmiddels al wat ervaring en beheersen meer en moeilijkere technieken dan de leden van de C-groep. Zij komen uit in de leeftijdscategorie preteens.

Deze groep heeft op dit moment een routine op een mix van verschillende nummers met een circus thema.

A-groep

In deze groep zitten de oudste en meest ervaren leden van onze vereniging. Zij beheersen een hoger niveau aan technieken dan de B-groep. Zij komen uit in de leeftijdscategorie junioren.

Deze groep heeft op dit moment een routine op The Greatest Showman.

Als je in een wedstrijdgroep zit, train je een heel jaar op één show (routine), die je meerdere malen per jaar tijdens een wedstrijd aan een jury laat zien. Hierbij is het belangrijk dat alle leden in de groep de juiste technieken beheersen en de show zo gelijk mogelijk op de muziek laten zien. Iedere groep krijgt muziek die bij de leeftijd en het niveau van de leden uit de groep past. Om de 2 jaar veranderen we van show. Een show duurt gemiddeld 2 tot (afhankelijk van de grootte van de groep) soms wel ruim 5 minuten. Het duurt een aantal maanden om de show aan te leren en vervolgens gebruiken we de andere maanden om de uitvoering te perfectioneren voor de wedstrijden.

We gaan gemiddeld zo’n vier á 5 keer per jaar op wedstrijd. Het is dan ook erg belangrijk om juist op deze momenten als groep te laten zien wat je kunt. Omdat het gebruikelijk is om maar een aantal keer per jaar op wedstrijd te gaan, zijn deze dagen extra speciaal: hier draait het immers om. Afhankelijk van de beoordeling van de jury is het zelfs mogelijk om je te plaatsen voor het NK.

Soms word je gevraagd om een reserve te zijn bij een andere groep. Dit houdt in dat, mocht iemand uit die groep onverhoopt niet mee kunnen doen op wedstrijd, jij als reserve invalt. De reserve traint mee met de groep en leert zo de show aan. Het kan zijn dat er een heel jaar geen beroep op de reserve gedaan hoeft te worden, maar het is prettig om altijd iemand achter de hand te hebben, zodat de show toch door kan gaan op de wedstrijden. En het is vaak een extra stimulans voor iemand: het is een eer om als reserve gevraagd te worden.

De groepssamenstelling kan jaarlijks wijzigen en ook de categorie kan op basis van leeftijd veranderen. In iedere groep is continu aandacht voor technieken, zodat het niveau naar een hoger level kan worden getild. Zo leggen alle leden van de wedstrijdgroepen jaarlijks een examen af om te zien of de aangeleerde technieken kwalitatief goed worden uitgevoerd. Het examen wordt binnen onze vereniging afgenomen en maakt geen officieel onderdeel uit van bijvoorbeeld wedstrijden.

Wil je nog meer informatie over Vivace of over twirlen? Bekijk dan het welkomstboekje.

TRAININGEN

We trainen op de dinsdagavonden van 18.30 uur tot 20.45 uur in de Staver te Sommelsdijk:

Opleidingsgroep: 18.30 – 19.15 uur

C-groep: 18.30 – 19.15 uur

Solisten: 19.15 – 20.00 uur

B-groep: 19.15 – 20.00 uur

A-groep: 20.00 – 20.45 uur

Deze tijden kunnen wijzigen. Tijdens vakanties trainen we niet, tenzij anders gemeld.